40 anys Estatut. Govern de les Illes Balears
 

La cronologia es presenta amb un format de línia temporal navegable per legislatures. La informació dels esdeveniments més significatius es complementa amb la inserció d'enllaços, imatges, etc., oferint d'aquesta manera una ampliació del contingut referenciat.

Cronologia per legislatures:

1991

19 de juny

Constitució del Parlament: la Mesa estarà formada per Cristòfol Soler Cladera (PP) en la Presidència, María Luisa Cava de Llano (PP) i Francesc Triay (PSOE) com a vicepresidents i Jesús Martínez de Dios (PP) i Josep Moll Marquès (PSOE) com a secretaris.

26 de juny

Albert Moragues (PSOE) és elegit president de Consell insular de Menorca.

Antoni Maria Calbet (PP) és reelegit president del Consell insular d’Eivissa i Formentera.

4 de juliol

Gabriel Cañellas Fons pren possessió com a president de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

6 de juliol

Es presentació la composició del nou Govern:

  • Presidència: Gabriel Cañellas Fons (PP)
  • Vicepresidència: Joan Huguet Rotger (PP)
  • Adjunt a la Presidència: Francesc Gilet Girart (PP)
  • Economia i Hisenda: Alexandre Forcades Juan (PP)
  • Turisme: Jaume Cladera Cladera (PP)
  • Cultura, Educació i Esports: Maria Antònia Munar Riutort (UM)
  • Treball i Transports: Llorenç Oliver Quetglas (PP)
  • Sanitat: Gabriel Oliver Capó (PP)
  • Funció Pública: Joan Simarro Marquès (PP)
  • Agricultura i Pesca: Pere Joan Morey Ballester (UM)
  • Obres Públiques i Ordenació del Territori: Jeroni Saiz Gomila (PP)
  • Indústria i Comerç: Gaspar Oliver Mut (PP)
  • Conseller sense cartera: Marià Matutes Riera (PP)       

24 de juliol

Guillem Vidal Bibiloni (PP) és designat senador autonòmic.

30 de juliol

Atemptats d’ETA a Palma amb l’explosió de bombes en un xalet de l’avinguda de Gaspar Bennàzar i un cotxe ple d’explosius davant els habitatges militars de la plaça de la Porta des Camp.

10 d’agost

Inici de l’emissió d’una nova cadena de televisió d’àmbit comarcal de Mallorca, la Televisió del Raiguer. El seu objectiu és donar informació i tractar aspectes culturals de la comarca d’Inca.

6 de setembre

Els consellers del PP i el conseller i trànsfuga del PSOE Jaume Peralta presenten una moció de censura contra el president del Consell Insular de Menorca, Albert Moragues, a causa de les desavinences entre Peralta i els consellers socialistes al si de la institució.

18 de setembre

Elecció de Joan Huguet Rotger com a nou president del Consell Insular de Menorca després que prosperàs la moció de censura contra Albert Moragues presentada pel Partit Popular, amb 7 vots a favor (6 del PP i 1 del PSOE).

27 de novembre

El Parlament aprova la Llei 9/1991, reguladora del cànon de sanejament d’aigües malgrat les múltiples protestes de la CAEB i de la PIMEM i les esmenes del PSOE.

El Parlament aprova la Llei 10/1991 de creació i regulació de l'Institut Balear de l'Administració Pública.

13 de desembre

El Parlament aprova la Llei 11/1991 de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al 1992.

20 de desembre

El Parlament aprova la Llei 12/1991 reguladora de l'impost sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

1992 

28 de febrer

El Govern de l’Estat, el PSOE i el PP arriben a un pacte autonòmic segons el qual les comunitats “de via lenta” —entre les quals hi ha les Illes Balears— podran assumir trenta-dues noves competències, entre les quals sanitat i educació.

8 d’abril

El Parlament aprova la Llei 1/1992, de protecció d’animals que viuen en l’entorn humà. Els toros i els colomins queden fora de l’àmbit d’aplicació de la Llei.

6 de maig

El Parlament aprova la Llei 2/1992 de modificació de la disposició final primera de la llei 10/90, de 23 d'octubre, de disciplina urbanística.

28 de maig

CCOO i UGT convoquen una vaga general de mitja jornada amb motiu de la pretensió del Govern de l’Estat d’aprovar una llei de vaga que li atribueixi àmplies competències en la fixació dels serveis mínims i la negativa a negociar amb l’excusa que la Llei ja era a tràmit. Les crítiques a la brutalitat policial marquen la jornada.

15 de juliol

El Parlament aprova la Llei 3/1992 de comunitats balears assentades fora del territori de la comunitat autònoma.

El Parlament aprova la Llei 4/1992, del Servei Balear de Salut.

9 de setembre

El president Gabriel Cañellas destitueix Maria Antònia Munar com a consellera de Cultura. Alexandre Forcades, conseller d’Economia i Hisenda, assumeix també les seves funcions.

29 de setembre         

Gabriel Cañellas nomena Bartomeu Vidal Pons (UM) conseller de Cultura, amb la qual cosa accepta el candidat presentat pel partit nacionalista. A la vegada substitueix Joan Simarro Marquès per José Antonio Berastain Díez al capdavant de la Conselleria de Funció Pública.

23 de novembre

El vicepresident del Consell Insular de Mallorca, Guillem Vidal, renuncia al càrrec i és substituït per Antoni Pascual (UM).

19 de desembre

Inauguració de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca.

22 de desembre

El Parlament aprova la Llei 6/1992 de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al 1993.

23 de desembre

El Parlament aprova la Llei 7/1992 de modificació de determinats articles de la llei 1/1991 d'espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d'especial protecció de les illes balears, amb l’objecte de reduir la protecció de sis àrees d’especial interès a Mallorca, quatre a Menorca i quatre a Eivissa, malgrat la forta oposició popular, del PSOE i del PSM.

Les Corts aproven la Llei orgànica de transferència de competències a les comunitats autònomes que accediren a l’autonomia per la via de l’article 143 de la Constitució.

1993 

11 de febrer

Bartomeu Rotger Amengual (UM) pren possessió del càrrec de conseller de Cultura, Educació i Esports en substitució de Bartomeu Vidal. Així, és la quarta persona que ocupa el càrrec en aquesta legislatura, ja que primer fou ocupat per Maria Antònia Munar, després per Alexandre Forcades i tot seguit per Bartomeu Vidal. D’aquesta manera es dona per acabat el conflicte entre el PP i UM en el si del pacte de govern.

19 de febrer  

El Tribunal de la Sala Primera de l’Audiència de Palma emet la Sentència del “cas Calvià”, amb què condemna Miquel Deyà, Guillem Ginard i Andreu Bordoy pel delicte de suborn.

10 de març    

A iniciativa del Grup Parlamentari Socialista de Mallorca i Entesa de Menorca, el parlament aprova la Llei 1/993 del Síndic de greuges de les Illes Balears després de set anys de tramitació parlamentària.

30 de març    

El Parlament aprova la Llei 2/1993 de creació del Parc Balear d’Innovació Tecnològica, conegut com a Parc BIT.

27 d’abril

Modificació de la Llei de declaració de Cabrera com a parc nacional per tal de permetre-hi la navegació limitada. Aquesta modificació és aprovada pel Parlament, però haurà de ser ratificada per les Corts Generals.

4 de maig

El Parlament aprova la Llei 4/1993 per a la millora de l’accessibilitat i de supressió de les barreres arquitectòniques, que obligarà que els edificis públics de les Illes Balears s’adaptin a les necessitats dels discapacitats en un termini de quinze anys.

15 de juny

El Parlament aprova la Llei 5/1993 del Consell Consultiu de les Illes Balears.

18 de juny

Presa de possessió de nous càrrecs del Govern Balear, del qual desapareix la Conselleria de Treball i Transports i la Direcció de Treball passa a la Conselleria de Comerç i Indústria:

  • Vicepresidència: Rosa Estaràs Ferragut (PP)
  • Economia i Hisenda: Jaume Matas i Palou (PP)
  • Obres Públiques: Bartomeu Reus Beltran (PP)
  • Turisme: Joan Flaquer Riutort (PP)
  • Sanitat: Bartomeu Cabrer Barbosa (PP)
  • Governació: Catalina Cirer Adrover (PP)                  

28 de setembre         

El parlament aprova la Llei 6/1993 d’adequació de les xarxes d'instal·lacions a les condicions històrico-ambientals dels nuclis de població.

8 d’octubre   

La UNESCO declara Menorca com a reserva de biosfera.

20 d’octubre

El Parlament aprova la Llei 7/1993 de reforma de l'article 2n del títol preliminar del decret legislatiu 79/90, de 6 de setembre, pel qual s'aprovà el text refós de la compilació de dret civil de les Illes Balears.

1 de novembre         

Entra en vigor el Tractat de Maastricht, mitjançant el qual la CEE passa a denominar-se Unió Europea, es consagren els drets dels ciutadans europeus i es planteja una unió econòmica i monetària.

1 de desembre          

El Parlament aprova la Llei 8/1993 d'atribució de competències als consells insulars en matèria de règim local.

20 de desembre

El Parlament aprova la Llei 12/1993 d'atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i assistència social, corresponents al decret del Consell General Interinsular de 28 de juny de 1982.

El Parlament aprova la Llei 13/1993 d'atribució de competències als consells insulars en matèria d’Inspecció Tècnica de Vehicles.

22 de desembre        

El Parlament aprova la Llei 11/1993 de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al 1994.

1994

27 de gener   

CCOO i UGT convoquen una vaga general a causa que el Govern de l’Estat no admet discussió sobre un projecte de reforma laboral. La reforma proposa mesures per establir contractes d’aprenentatge amb salaris baixos per als joves, augmentar la mobilitat geogràfica i retallar les percepcions per l’atur.

10 de febrer

La Comissió Insular d’Urbanisme del Consell Insular de Mallorca informa favorablement sobre la suspensió de plantejament dels municipis perquè no s’incrementin les llicències d’obres a zones no urbanitzables. D’aquesta manera es prohibeix construir a finques ubicades a sòl rústic si tenen una extensió inferior a 7.000 m².

23 de març

El Parlament aprova la Llei 1/1994 sobre condicions per a la reconstrucció en sòl no urbanitzable d'edificis i instal·lacions afectades per obres públiques o declarades d'utilitat pública i executades pel sistema d'expropiació forçosa.

24 de març    

El Congrés dels Diputats aprova la Llei orgànica 9/1994, de reforma de l’Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, a conseqüència dels acords autonòmics entre el PSOE i el PP; també aprova la Llei orgànica 9/1992, de transferència de competències a les comunitats autònomes que varen accedir a l’autonomia per la via de l’article 143 de la Constitució espanyola. La nova llei suposa una ampliació del sostre competencial autonòmic.

28 de març

El Consell Polític d’UM decideix trencar el pacte amb el PP. Aquest acord obliga els càrrecs públics d’UM a deixar els seus càrrecs. En aquesta qüestió no hi està d’acord el conseller d’Educació i Cultura, Bartomeu Rotger, qui deixa el partit d’UM per continuar en el seu càrrec. A conseqüència d’aquesta decisió, els regidors d’UM a Inca i a altres municipis també renuncien als càrrecs.

30 d’abril       

Gaspar Oliver és reelegit president del PP a Mallorca.

13 de maig    

Després del trencament del pacte entre el PP i UM s’arriba a un acord de governabilitat que posa fi al bloqueig en el Consell Insular de Mallorca. Així, el PP ocupa les conselleries de Recursos Humans, Esports i Hisenda, el PSOE les de Serveis Generals, Acció Social i Sanitat i Cooperació, UM la d’Ordenació del Territori i el PSM la de Cultura.

18 de maig    

El Parlament aprova de Llei 2/1994  d’infraccions en matèria de calendaris i horaris comercials a pesar de l’oposició de les grans superfícies, que volen ampliar l’horari d’obertura.

21 de juny     

El túnel de Sóller és precintat per una ordre judicial que decreta la fallida de l’empresa concessionària de les obres, Fomento de Construcciones y Contratas, que té un deute de 2.876 milions de pessetes.

30 de juny     

Brokerval és intervinguda per la policia i pocs dies després també és intervinguda la seva filial Inverbroker. La causa de la intervenció és el desviament dels diners dels clients cap a inversions d’alt risc sense l’autorització preceptiva. En total s’havien desviat uns 600 milions de pessetes i, a més, es descobreix una gran quantitat de diners negres.

18 d’agost     

El GOB i PSM-EN presenten un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears contra l’Ajuntament de Campos (Mallorca) per no haver suspès la llicència d’obres de l’edificació dels seixanta-vuit apartaments a ses Covetes.

15 de setembre         

Gabriel Cañellas compareix davant la Diputació Permanent del Parlament a causa de les acusacions de complicitat amb l’empresa Brokerval.

10 d’octubre 

Es reprenen les obres del túnel de Sóller després que el jutge hagi aixecat l’ordre de fallida a l’empresa concessionària de les obres.

26 d’octubre 

Els acusats del “cas Brokerval”, Francesc Tous i Guillem Coll, són detinguts. També són embargades les seves propietats i les de Francesc Berga per tal que responguin dels sis-cents milions de pessetes perduts i que havien estat invertits en l’agència pel Govern i per la UIB, entre d’altres.

3 de novembre         

El Parlament rebutja el projecte d’iniciativa popular contra la instal·lació de la incineradora de Son Reus (Mallorca).

29 de novembre       

El Parlament aprova la Llei 3/1994 de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al 1995 així com la Llei 4/1994 de mesures en relació amb diverses figures tributàries de la CAIB.

El Parlament aprova la llei 5/1994 de la representació i de la defensa en judici de l'administració de la CAIB.

13 de desembre        

El Parlament aprova la Llei 6/1994 d’atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, promoció sociocultural, dipòsit legal de llibres i esport.

17 de desembre        

Setè congrés del PP a les Balears, en què Gabriel Cañellas és reelegit president del partit. També es du a terme el dotzè congrés del PSM, en què s’elegeix Mateu Morro com a president del partit.

1995

 21 de febrer

El Parlament aprova la Llei 3/1995 de l’esport balear.

22 de febrer  

El Parlament aprova la Llei 2/1995 de modificació de determinats articles de la llei 5/1993, del Consell Consultiu de les Illes Balears.

28 de febrer  

El Parlament aprova la Llei 1/1995 de modificació de determinats articles de la llei 2/1989, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

21 de març    

El Parlament aprova la Llei 5/1995 de modificació de determinats articles de la Llei 8/1986, electoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que fixava el 5% de vots necessaris per obtenir representació a la cambra autonòmica.

El Parlament aprova la Llei 6/1995 d'actuació de la comunitat autònoma de les Illes Balears en l'aplicació de les mesures judicials sobre menors infractors i també la Llei 7/1995 de guarda i protecció dels menors desamparats.

30 de març    

El Parlament aprova la Llei 7/1995 d'atribució de competències als Consells Insulars en matèria d'activitats classificades i parcs aquàtics, reguladora del procediment i de les infraccions i sancions.

El Parlament aprova un règim fiscal diferenciat per a les Balears que té en compte el fet de la insularitat. Aquesta decisió haurà de ser ratificada pel Congrés dels Diputats.

6 d’abril         

El Consell de Govern aprova el Pla d’ordenació de l’oferta turística, que invalida dos decrets anteriors, distribueix Mallorca en trenta-set àrees i regula l’ús turístic i residencial.

2 de maig      

Inauguració de l’Escola d’Hoteleria de les Balears (ubicada al campus universitari), un consorci entre la comunitat autònoma i la UIB.

28 de maig    

Eleccions autonòmiques i municipals, en què el PP obté la majoria absoluta al Parlament, amb 31 diputats. Dels resultats electorals per a cadascuna de les illes es deriva la composició dels consells insulars. Els resultats són els següents:

Composició del Parlament de les Illes Balears Legislatura 1995-1999

Partit Polític

Vots

Escons

Partido Popular (PP)

168.156

30

Partido Socialista Illes Balears (PSIB - PSOE)

90.008

16

Partit Socialista de Mallorca (PSM)

41.242

5

Esquerra Unida

24.820

3

Unió Mallorquina (UM)

19.966

2

Els verds

11.663

1

Partit Socialista de Menorca (PSMe)

4.013

1

Agrupación Independiente Popular de Formentera (AIPF)

1.195

1

 

Resultats electorals de Mallorca 1995-1999

Partit Polític

Vots

Escons

Partido Popular (PP)

136.767

16

Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

69.865

8

Partit Socialista de Mallorca (PSM)

41.242

5

Unió Mallorquina (UM)

19.966

2

Esquerra unida - els verds

19.846

2

 

Resultats electorals de Menorca 1995-1999

Partit Polític

Vots

Escons

Partido Popular (PP)

14.968

7

Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

9.958

4

Partit Socialista de Menorca (PSMe)

4.013

1

Esquerra unida (EU)

2.296

1

 

Resultats electorals d’Eivissa i Formentera 1995-1999

Partit Polític

Vots

Escons

Partido Popular (PP)

16.421

7

Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

9.118

4

Els Verds (EV)

2.241

1